Obłędne ciastka z masłem orzechowym w białej czekoladzie

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Ciastka z masłem orzechowym oblane białą czekoladą powinny sprawiać radość. Koniec kropka. Uśmiech dziecka jest ważny, może najważniejszy, ale ważny jest też uśmiech mamy, taty, dziadków, przyjaciół, właściwie wszystkich… Mam nadzieję, że te słodkości wywołają uśmiech na twarzy każdego, kto je chociaż raz spróbuję. Ja tak lubię sprawiać przyjemność słodkościami ♥

Biała czekolada wielokrotnie wygrywała z innymi deserami, przynajmniej przez znaczną część mojego dzieciństwa. Nie wiem… jest w niej coś takiego innego. Niby czekolada, ale słodsza, lepiej rozpływała się w ustach… Nie często jednak mogłam sobie na nią pozwolić. Raz, że jako dziecko miałam ograniczone fundusze, a dwa, że moja mama, jako wuefistka, bardzo dbała o odpowiednią wagę swoich pociech. Ale biała czekolada nie jest od tego aby ją jeść codziennie, może nawet nie raz w tygodniu, ale raz w miesiącu? Dlaczego nie!

A może właśnie warto skosztować białej czekolady w formie obłędnych w smaku ciasteczek?

Muszę dodać, że te ciasteczka, oprócz białej czekolady, która jest tutaj niewątpliwą królową, zawierają w sobie dużo masła. Tak, można te smakołyki jak najbardziej nazwać maślanymi ciasteczkami. Ach, moje wewnętrzne dziecko jest wprost zachwycone 🙂

Mam nadzieję, że te ciasteczka sprawią Wam niemałą radość, tak jak mi i mojej rodzinie. Jeśli więc chcesz zaskoczyć kogoś czymś słodkim i prosto od serca, to ten deser jest na to wprost idealny.

A jak je zrobić? A tak!:

Maślane ciastka z masłem orzechowym w białej czekoladzie

Niewiarygodne pyszne słodkie ciasteczka w idealnej polewie. Świetnie nadają się na popołudniowy deser do kawy, na spotkanie rodzinne, z przyjaciółmi, jako smakołyk podczas oglądania ulubionego filmu lub czytania wyśmienitej książki czy na prezent dla kogoś wyjątkowego.

  • Czas przygotowania przed pieczeniem: 10 minut
  • Czas pieczenia: 15 minut
  • Studzenie ciastek: około godziny (czas przybliżony)
  • Czas przygotowania po studzeniu: 15 minut
  • Czas całkowity: około 1h 40 m
  • Przepis na około 20-25 ciasteczek

Składniki:

  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (moja szklanka ma 250 ml)
  • masło orzechowe (około 1/3 słoiczka)
  • 2,5 tabliczki dobrej, białej czekolady np. Milki

Przygotowanie:

  • Umieść pokrojone na kawałki miękkie masło, cukier i mąkę w misce, po czym dobrze wszystko zo sobą ugnieć. Musi wyjść jednolite ciasto.
  • Uformuj z ciasta małe kulki i ułóż je na blaszce (blaszkę wysmaruj tłuszczem np. masłem albo wyłóż papierem do pieczenia). Środek każdej kulki przyciśnij lekko palcem, aby zrobić dołek.
  • Włóż blaszkę z ciastkami do nagrzanego wcześniej do 160 stopni C piekarnika i piecz je przez około 15 minut.
  • Zaraz po wyjęciu ciastek z piekarnika zrób łyżeczką dołek (w tym samym miejscu, gdyż podczas pieczenia zrobiony wcześniej dołek trochę się zmniejszy).
  • Odłóż ciastka do wystygnięcia. Możesz je zdjąć z blachy i przełożyć w inne miejsce, wtedy szybciej wystygną. Ciastka muszą być całkowite wystudzone. Uwaga! Trzeba być ostrożnym podczas ich przekładania, gdyż na tym etapie ciasteczka są wyjątkowo delikatne.
  • Po wystudzeniu ciastek ostrożnie nakładaj w dołek masło orzechowe.
  • Rozpuść w kąpieli wodnej białą czekoladę.
  • Na koniec rozsmaruj białą czekoladę na każdym ciasteczku i poczekaj aż polewa zastygnie.

Wskazówki:

♦ Zamiast masła orzechowego możesz użyć masy kajmakowej czy krówkowej.

♦Możesz zmniejszyć ilość białej czekolady, a tym samej białej polewy. Ciastka nie muszą być dokładnie pokryte polewą. Niektórym wystarczą dwie, a nawet jedna tabliczka białej czekolady.

♦ Możesz zwiększyć ilość cukru w cieście do pół szklanki, wtedy ciastka będą jeszcze słodsze.

Smacznego ♥

Ja właśnie czytam książkę „Pamiętnik” Nicholasa Sparksa. Powieść opowiada wyjątkową historię miłosną, która rozczula i przede wszystkim wciąga. Polecam zrobić te super smaczne i chrupiące ciasteczka i poczytać coś przyjemnego. Dla mnie dobra książka plus ulubiona słodkość to gwarancja na niemal idealny wieczór.

Tak powinno wyglądać ciasto…
Robię palcem małe dołki przed włożeniem ciastek do piekarnika

Po wyjęciu z piekarnika ponownie robię dołki w ciasteczkach, aby je powiększyć.
Na koniec lukruję polewą z białej czekolady.

- Advertisement -spot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Koniecznie przeczytaj

- Advertisement -spot_img

Polecam!!!

- Advertisement -spot_img