Znakomita potrawka z soczewicy i kiełbasy w sosie pomidorowym.

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Dzisiaj na obiad trochę męsko, bo z kiełbasą 🙂 Miałam na obiedzie dwóch mężczyzn, więc trzeba było zaserwować coś konkretnego. Wymyśliłam, że dobra, wiejska kiełbasa fajnie będzie komponować się z zieloną soczewicą i cukinią. Nie zawiodłam, się – potrawka z soczewicy i kiełbasy w sosie pomidorowym smakowała wszystkim.

Myślę, że kluczem tutaj jej dobra kiełbasa. Do tego przepisu użyłam jednej z mojej ulubionej, a mianowicie kiełbasy wiejskiej wędzonej. Ale Wam proponuję użyć takiej, która Wam najbardziej smakuje. Chciałam Wam tylko zasugerować, żeby użyć jednak kiełbasy wędzonej, bo tego typu kiełbasa jest naprawdę smaczna.

Drugim ważnym składnikiem jest tutaj soczewica. Użyłam zielonej soczewicy, którą trzeba wcześniej namoczyć minimum 30 minut. Chciałam użyć czerwonej, którą szybciej się przygotowuje, ale nie dostałam jej w sklepie. Wydaję mi się, że można tutaj spokojnie użyć dowolnej soczewicy.

POTRAWKA Z SOCZEWICY I KIEŁBASY W SOSIE POMIDOROWYM

Czas przygotowania: około 1h 10 m ( w tym 30 minut namaczania czerwonej soczewicy)

Danie na około 6 porcji

Poziom trudności: łatwy

Kcal: całe danie ma około (szacunkowo) 2800 kcal, a jedna porcja (1/6) ma około 466 kcal.

Składniki:

  • około 250 g soczewicy zielonej
  • 500 g dobrej kiełbasy – u mnie wiejska, wędzona
  • jedna średnia cukinia
  • trzy puszki krojonych pomidorów
  • trzy małe cebule dymki
  • łyżka sproszkowanego czosnku
  • półtora łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • pół łyżeczki papryki mielonej ostrej
  • pieprz, sól
  • odrobina oleju

Przygotowanie:

  • Namocz w wodzie soczewicę. Trzymaj ją w wodzie około 30 minut, a następnie gotuj we wrzącej wodzie przez 30 minut. (zdjęcie 1 i 2)
  • Pokrój na małe kawałki kiełbasę i smaż na patelni przez kilka minut. (zdjęcie 3)
  • Pokrój na kawałki cukinię i smaż na patelni przez kilka minut, aż do lekkiego zarumienia. (zdjęcie 4)
  • Pokrój na małe kawałki cebule dymki i podsmaż na patelni, aż do zarumienienia. (zdjęcie 5)
  • Do garnka wyłóż pomidory z puszki. Dodaj podsmażoną kiełbasę, cukinię i dymkę oraz soczewicę. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 8-10 minut. (zdjęcie 6)
  • Po tym czasie dodaj przyprawę według uznania. Ja dałam łyżkę sproszkowanego czosnku, półtora łyżeczki papryki mielonej słodkiej, pół łyżeczki papryki mielonej ostrej oraz kilka szczypt pieprzu i soli. Dobrze wymieszaj. (zdjęcie 7)
  • Podawaj z chlebem, podsmażonymi ziemniakami lub makaronem! (zdjęcie 8)

Potrawka z soczewicy i kiełbaski w sosie pomidorowym gotowa! Smacznego!

zdjęcie 1 -soczewica, namaczanie
zdjęcie 2 – soczewica po ugotowaniu

zdjęcie 3
zdjęcie 4
zdjęcie 5
zdjęcie 6
zdjęcie 7
zdjęcie 8

- Advertisement -spot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Koniecznie przeczytaj

- Advertisement -spot_img

Polecam!!!

- Advertisement -spot_img