Cudowny makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami w stylu chińskim.

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Mam dzisiaj dla Was fajny przepis na makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami w stylu chińskim. Przepis jest naprawdę prosty i zdecydowanie nie trzeba pochodzić z Azji, aby sobie poradzić z tą potrawą 😉 Staram się wybierać takie produkty, żeby były dostępne w większości polskich sklepów.

W przepisie użyłam makaronu ryżowego, ale równie dobrze nada się każdy inny makaron albo ryż. W tej kwestii jest duża dowolność. Ja osobiście lubię makaron ryżowy za jego delikatność – on dosłownie rozpływa się w ustach i świetnie współgra z potrawką chińską, proponowaną w tym poście.

Przyznam, że kuchnia azjatycka bardzo do mnie trafia i często kupuję „na mieście” dania tej kuchni. To właśnie dzięki takim wypadom zaczęłam częściej wymyślać dania w stylu azjatyckim. Zdecydowanie moimi ulubionymi jest kurczak w sosie – słodko kwaśnym albo w pięciu smakach. Mniam, palce lizać!

Nie ukrywam, że dużym ułatwieniem jest możliwość kupienia mieszanki warzyw chińskim w sklepach oraz FIX – u Knorr do potraw chińskich. To dzięki tym dwóm produktom zrobienie tego dania jest mega proste i szybkie. Jeśli więc ktoś nie ma zbyt dużo czasu na stanie „przy garach”, a chce mieć sycący obiad dla kilku osób to właśnie ten przepis polecam z całego serca.

Jeśli macie jakieś wskazówki jak ulepszyć to danie (może jakiś specjalny dodatek?), to zapraszam do komentowania. Zawsze chętnie się uczę 🙂

MAKARON RYŻOWY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W STYLU CHIŃSKIM

Danie dla około 4 osób.

Czas przygotowania: około 25 – 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Całe danie ma w przybliżeniu (szacunkowo) około 1770 kcal. Jedna porcja ma około 443 kcal.

Składniki:

  • makaron ryżowy – 400 g ( dwa opakowania po 200 g) {możesz też użyć innego makaronu albo ryż}
  • dwie duże piersi z kurczaka – około 500 g
  • mieszanka warzyw po chińsku – min. 600 g np. firmy Mroźna Kraina
  • jedna opakowanie „Fix do potraw chińskich” Knorra
  • dwie łyżki sosu sojowego – opcjonalnie
  • jedna łyżka sproszkowanego czosnku
  • sól i pieprz
  • odrobina oleju

Przygotowanie:

  • Ugotuj makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu (zdjęcie 1).
  • Pokrój kurczaka na małe kawałki i usmaż go na oleju na patelni. Oprósz solą i pieprzem (zdjęcie 2).
  • Usmaż mieszankę warzyw po chińsku na patelni (zdjęcie 3).
  • Dodaj mieszankę warzyw i kurczaka i wymieszaj.
  • W kubku dobrze wymieszaj opakowanie „Fix” Knorra z 300 ml wody i dodaj do kurczaka z warzywami. Gotuj pod przykryciem około 8-10 minut na małym ogniu, często mieszając, aby potrawka nie przywarła do patelni. (zdjęcie 4 i 5)
  • Na koniec dodaj dwie łyżki sosu sojowego oraz łyżkę sproszkowanego czosnku. Dobrze wymieszaj (zdjęcie 6 i 7).

MAKARON RYŻOWY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W STYLU CHIŃSKIM GOTOWY!

zdjęcie 1
zdjęcie 2
zdjęcie 3
zdjęcie 4
zdjęcie 5
zdjęcie 6
zdjęcie 7

- Advertisement -spot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Koniecznie przeczytaj

- Advertisement -spot_img

Polecam!!!

- Advertisement -spot_img