Knedle ze śliwkami. Jesienny przysmak.

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Słodki, ale też lekko kwaskowaty smak świeżych śliwek, ich delikatny, przyjemny zapach, miękka struktura… aż się rozmarzyłam. Ale to nie o śliwkach jest dzisiejszy wpis, no może nie o samych śliwkach, bo o jednym z moim ulubionych, mącznych dań, czyli knedlach. Moje Knedle = jesienne owoce otulone aksamitnym ciastem ziemniaczanym. Oczywiście knedle można podawać z różnym farszem. Można wymienić chociażby mięso, kapustę, ser, truskawki, jagody, ale ja jestem dzisiaj fanką tradycji i przygotowałam je z moimi ukochanymi śliwkami.

Kiedy przeglądałam zdjęcia knedli w Internecie, nie mogłam wyjść z podziwu, jak niektórym osobom wychodzą one idealnie okrągłe, wręcz bez skazy. I choć naprawdę podziwiam umiejętności kulinarne, to chyba wolę gdy są trochę takie bardziej swojskie, czyli nie do końca starannie uformowane, kształtem bardziej przypominające kamień z ogródka niż kulę śnieżną.

Przyznam, że proces robienia knedli nie jest taki piękny jak efekt końcowy. Trzeba się naobierać, nabrudzić, naczekać, jednym słowem namęczyć. Ale uśmiechy mojej rodziny wynagradzają trud włożony w przygotowanie tego pysznego dania. Ci, dla których robię taki obiad, naprawdę to doceniają, dlatego nie robię kwaśnej miny, gdy mnie o niego proszą.

Myślę, że warto przynajmniej raz tej jesienni przygotować knedle ze śliwkami. Doceńmy polskie owoce i tradycyjne przepisy!

A jak zrobić knedle ze śliwkami?

Składniki na knedle ze śliwkami:

  • 1 kg ziemniaków
  • około 200-300 g mąki pszennej
  • 500 g śliwek
  • dwa jajka
  • sól
  • cukier
  • cynamon
  • 3 łyżki masła
  • opcjonalnie: trochę płynnego miodu albo syropu z agawy

Przygotowanie knedli ze śliwkami:

  • Dzień wcześniej ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki (żeby dobrze ostygły).
  • W misce dokładnie rozgnieć praską ziemniaki.
  • Do ziemniaków dodaj przesianą mąkę i dwa jajka, dodaj też dwie łyżki cukru. Wszystkie składniki wymieszaj i połącz ze sobą tak, aby uzyskać jednolite ciasto.
  • Śliwki natnij tak, aby usunąć z nich pestkę. Kiedy usuniesz pestki umieść wszystkie śliwki w osobnej miseczce i wymieszaj je z łyżką cynamonu i dwiema łyżkami cukru. Ja dodałam też trochę syropu z agawy (można też dodać płynnego miodu), aby „oblepił słodyczą” śliwki. Innym sposobem jest wsypanie trochę cynamonu i cukru do środka śliwki.
  • Oprósz ręce mąką i zacznij formować kulki trochę większe niż orzech włoski, a następnie rozpłaszcz na dłoni na cienki placek.
  • Na środku placka umieść śliwkę, dobrze zlep brzegi i uformuj coś na kształt kulki.
  • Zagotuj dużą ilość wody i umieść knedle we wrzącej wodzie. Od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię trzymaj je w wodzie przez jeszcze co najmniej 5 minut.
  • Wyjmij ostrożnie knedle łyżką cedzakową i ułóż na półmisku/talerzu.
  • Knedle możesz polać roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem.

Pyszne knedle ze śliwkami gotowe!

knedle ze śliwkami
knedle ze śliwkami/ przed
knedle ze śliwkami przed
knedle ze śliwkami po
knedle ze śliwkami
- Advertisement -spot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Koniecznie przeczytaj

- Advertisement -spot_img

Polecam!!!

- Advertisement -spot_img