Mizeria. Jeden z ulubionych dodatków na obiad.

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Czy znajdzie się osoba, która choć jeden raz nie spróbowała mizerii? Mam nadzieję, że nie 😉 Mizeria to nic innego jak sałatka z pokrojonych ogórków ze śmietaną i (najczęściej) koperkiem. Jest wprost idealnym dodatkiem do obiadów, zwłaszcza do upieczonych, młodych ziemniaczków. Ale się rozmarzyłam…

Mizeria jest niezwykle prosta w wykonaniu, a jeśli ma się tarkę do jarzyn albo szatkownicę do ogórków, to już w ogóle jest bajka. Trzeba jednak pamiętać o umiejętnym dodaniu soli, a konkretnie o czasie jej dodania. Chodzi o to, że sól „uwalnia wodę” z ogórków i trzeba ją dodać na samym początku, zanim dodamy śmietanę.

Jeśli chcesz fajny przepis na mizerię, to go łap!!!

MIZERIA. JAK ZROBIĆ?

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 300-400 g ogórków – ogórki powinny być świeże i chrupiące
  • 150 – 200 g śmietany kwaśnej 18%
  • łyżka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka soku z cytryny
  • dwie-trzy łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie:

  • Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach albo pokrój w cienkie plastry.
  • Włóż pokrojone ogórki do miseczki i posyp łyżeczką soli. Wymieszaj. Odczekaj 15 minut, aż ogórki „puszczą wodę”, następnie odciśnij delikatnie ogórki z nadmiaru wody (możesz to zrobić np. na sitku).
  • W małej miseczce umieść śmietanę i wymieszaj ją z łyżką cukru, łyżeczką soku z cytryny i pieprzem.
  • Do miseczki z ogórkami dodaj śmietanę i posiekany koperek. Dobrze, ale delikatnie przemieszaj, tak aby śmietana oblepiła ogórki.

Mizeria gotowa! Smacznego ♥

mizeria przepis
mizeria przepis
- Advertisement -spot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Koniecznie przeczytaj

- Advertisement -spot_img

Polecam!!!

- Advertisement -spot_img