Placki z czarnego bzu. Gwarancja niezapomnianego smaku!

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Czarny bez rośnie gęsto. Jest rośliną leczniczą, pospolitą i jadalną. Tak, kwiaty bzu można jeść, ale należy jednak pamiętać, że nie je się surowych kwiatów, tylko te poddane obróbce termicznej. Czarny bez zakwita na przełomie maja i czerwca i wydziela intensywny, ale przyjemny zapach. Krzewy tej rośliny rosną u nas w ogrodzie i przy okolicznych polach. W tej chwili czarny bez jest… no cóż… biały, a konkretnie jego kwiaty są białe.

Roślina ta może być wspaniałą, pachnącą i przyciągającą wzrok ozdobą, ale może też stanowić składnik pysznego dania. I to dosłownie. Najczęściej kwiaty bzu smaży się w cieście naleśnikowym, i właśnie dzisiaj taki przepis dla Was przygotowałam.

Placki z czarnego bzu robi się stosunkowo prosto, należy się jednak podczas smażenia placków nieco nagimnastykować z nożyczkami – tak jak na zdjęciach poniżej.

Jak i kiedy zebrać kwiaty czarnego bzu? Jak je suszyć?

Kwiaty zbiera się przy ładnej pogodzie, najlepiej rano, gdy odparuje rosa. Kwiaty należy wysuszyć, a nie myć. Należy użyć je zaraz po ścięciu, nie czekamy kilku dni! Baldachy muszą być w pełni rozwinięte, niezanieczyszczone (z dala od dróg i spalin z samochodów) i wolne od mszyc. Ścina się je ostrym nożem lub nożycami. Suszymy je na papierze lub bawełnianych ręcznikach w ciepłym i przewiewnym miejscu, ale można je też suszyć w piekarniku w temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni C.

PLACKI/NALEŚNIKI Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

Przepis na 10 naleśników

Składniki

  • 10 uciętych i osuszonych kwiatów czarnego bzu
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mleka
  • dwa jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:

  • W misce wymieszaj mikserem przesianą przez sito mąkę, dwa żółtka, wodę, mleko, sól, cukier, łyżkę oleju. Zmiksuj na jednolitą masę.
  • W osobnej miseczce ubij na sztywną pianę dwa białka. Pianę z białek dodaj łyżką do masy naleśnikowej i wymieszaj na jednolitą masę.
  • Osuszone kwiaty czarnego bzu zamocz w cieście naleśnikowym i ostrożnie przenieś je na rozgrzaną tłuszczem patelnię.
  • Smaż, aż staną się lekko złociste, z reguły zajmie to dwie, trzy minuty. Jak usmaży się jedna strona placka, utnij nożyczkami łodyżkę kwiatu czarnego bzu (jak na zdjęciu) i ostrożnie przerzuć placek na drugą stronę. Smaż do uzyskania lekko złotego koloru.

PLACKI/NALEŚNIKI Z CZARNEGO BZU GOTOWE!

placki naleśniki z czarnego bzu
placki/naleśniki z czarnego bzu
placki naleśniki z czarnego bzu
maczamy kwiat czarnego bzu w cieście
placki naleśniki z czarnego bzu
przenosimy ciasto z kwiatek na patelnię i smażymy
ciasta naleśniki z kwiatów czarnego bzu
odcinamy łodyżkę kwiatu czarnego bzu już na patelni
naleśniki placki kwiatów czarnego bzu
placki naleśniki kwiatów czarnego bzu

- Advertisement -spot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Koniecznie przeczytaj

- Advertisement -spot_img

Polecam!!!

- Advertisement -spot_img