Zupa krem z białych szparagów. Na lekki obiad.

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Dostałam jakiś czas temu w prezencie kilka kilogramów szparagów i niemal od razu, widząc je, zażyczyłam sobie w myślach pyszną, aksamitną zupę krem. Szparagi trzymałam w lodówce i na szczęście, dzisiaj, nadszedł czas, aby je z niej wyjąć.

Sezon na szparagi jest stosunkowo krótki, bo trwa zaledwie kilka tygodni, ale przez ten czas szparagi pojawiają się na obiad albo kolację bardzo często. Z pewnością warto włączyć je do swojej diety, gdyż są lekkostrawne i zawierają w sobie sporo cennych wartości odżywczych, no i często nazywane są „skarbnicą witamin”. Warzywa te mają lekko gorzkawy, ale wyśmienity smak. Szparagi są albo zielone, albo białe (jest jeszcze fioletowa odmiana, ale występuję rzadko). Tym razem na tapetę idą białe szparagi…

Na co zwrócić uwagę przy kupnie białych szparagów i dlaczego białe szparagi są białe?

Przede wszystkim białe szparagi powinny być średniej grubości. Nie powinno się raczej wybierać zbyt cienkich szparagów, bo białe szparagi obiera się ze skórki. Natomiast zbyt grube białe szparagi też nie są dobre, gdyż mogą być łykowate. Białe szparagi są twardsze od zielonych. Co ciekawe, w niektórych sklepach, a zagranicą bardzo często, można spotkać się z obranymi już białymi szparagami.

Białe szparagi mają taki odcień, ponieważ rosną pod ziemią i nie dociera do nich światło słoneczne, w związku z tym nie wytwarzają żadnego barwnika.

Pamiętajmy, że świeże szparagi, owinięte w wilgotną ściereczkę, można przechowywać w lodówce około 3 dni, ale najlepiej przygotować je jeszcze wcześniej.

Jak obrać białe szparagi?

Białe szparagi obiera się obieraczką do szparagów, małym nożykiem lub obieraczką do warzyw. Obiera się je od góry do dołu, zaczynając pod główką. Należy być ostrożnym i obrać szparagi bardzo dokładnie, aby nie pozostały żadne włókna. Następnie należy obciąć twarde, zwłókniałe końcówki. Mniej więcej należałoby odciąć około 1/3 szparaga.

ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW

Zupa z 3,5 litra wody na około 6-8 porcji.

Składniki:

  • 20 białych szparagów
  • jedna cebula
  • jeden por
  • trzy ząbki czosnku
  • jedna pietruszka
  • dwie kostki rosołowe
  • 10 średnich ziemniaków
  • sól i pieprz
  • dwie pełne, duże łyżki masła
  • 50-100 ml śmietany słodkiej 30 %

Przygotowanie:

  • Na dno garnka wyłóż dwie łyżki masła i rozpuść.
  • Do garnka z rozpuszczonym masłem wrzuć pokrojoną cebulę, pokrojony por (bez liści) i pokrojony czosnek. Smaż warzywa przez 4-5 minut na średnim ogniu.
  • Po tym czasie wlej do garnka 3,5 litra wody. Dodaj pokrojone w kostki ziemniaki i pokrojoną pietruszkę do zimnej wody. Gotuj przez 40 minut.
  • Po tym czasie dodaj pokrojone na kawałki (przynajmniej trzy) szparagi. Wrzuć kostki rosołowe. Gotuj jeszcze 20 minut.
  • Odstaw z ognia i po kilku minutach ostrożnie zblednuj blenderem ręcznym.
  • Do zupy dodaj pieprz i sól (ilość według uznania) oraz śmietanę. Przemieszaj.

ZUPA SZPARAGOWA GOTOWA! SMACZNEGO♥

zupa krem szparagowa z białych szparagów
zupa krem z białych szparagów
zupa krem z białych szparagów zupa szparagowa
- Advertisement -spot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Koniecznie przeczytaj

- Advertisement -spot_img

Polecam!!!

- Advertisement -spot_img