Ciasto truskawkowe. Lekkie i puszyste.

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Co jest lepszego w sobotnie popołudnie od świeżego, puszystego, lekkiego i aromatycznego ciasta truskawkowego? Chyba tylko dobra książka 😉

Dobrze przyrządzone ciasto truskawkowe zapewni humor do końca dnia. Możecie mi wierzyć na słowo 😉

To ciasto truskawkowe zdobyło wielu fanów w mojej rodzinie i gości u nas bardzo często. Robi się je stosunkowo łatwo, choć muszę ostrzec, aby uważać, by nie spalić miksera (trochę trzeba się nim napracować). Ale oprócz ciężkich bojów z mikserem wszystko powinno pójść gładko.

Ciasta truskawkowe należą chyba do najpopularniejszych wypieków, a już szczególnie w okresie sezonu na truskawki. Soczyste truskawki, te z polskich plantacji, są wprost stworzone do tego, aby znaleźć się w puszystym cieście.

Mam nadzieję, że spodoba Wam się przepis i będziecie chętnie dzielili się nim w Waszych rodzinach albo wśród przyjaciół. Zwłaszcza jeśli będą szukali przepisu na proste i szybkie ciasto z truskawkami.

Zapraszam też na tartę truskawkową – ciasto dla fanów bardzo słodkich wypieków:

CIASTO TRUSKAWKOWE

Moja tortownica ma średnicę 27 cm

Moja szklanka ma pojemność 250 ml

Składniki:

  • 400-500 g truskawek
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
  • 1 łyżka bułki tartej i trochę masła do przygotowania tortownicy do pieczenia

Przygotowanie:

  • Jajka, wyjęte wcześniej z lodówki, żeby były ciepłe, wbij do miski. Dodaj do jajek cukier, cukier waniliowy i łyżeczkę aromatu waniliowego. Ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez około 8-10 minut, aż do powstania puszystego, jednolitego kremu.
  • Do ubitego kremu z jajek i cukru dodawaj powoli olej. Miksuj przez kolejne 4-5 minut.
  • W oddzielnej misce dokładnie zmieszaj przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  • Połowę mąki dodaj do ubitego kremu z jajek i cukru i delikatnie zmiksuj. Po chwili dodaj drugą połowę mąki i tez delikatnie zmiksuj. Musi powstać dobrze zmiksowane, jednolite ciasto.
  • Tortownicę wysmaruj masłem albo margaryną i lekko oprósz bułką tartą. Wylej na tortownicę ciasto. Wyłóż na ciasto przekrojone na pół albo na ćwiartki truskawki.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut. Uwaga! Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, jeśli nie, to trzymaj kolejne 5-10 minut i sprawdź ponownie.
  • Możesz posypać ciasto cukrem pudrem.

CIASTO TRUSKAWKOWE GOTOWE! SMACZNEGO ♥

ciasto truskawkowe ciasto z truskawkami
ciasto truskawkowe
ciasto truskawkowe ciasto z truskawkami
ciasto truskawkowe ciasto z truskawkami

- Advertisement -spot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Koniecznie przeczytaj

- Advertisement -spot_img

Polecam!!!

- Advertisement -spot_img