Sałatka z młodych ziemniaków i fasolki.

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Młode ziemniaki mają w sobie urok świeżości, a odpowiednio przygotowane są chrupiące, mają naprawdę wyjątkowy smak i można je jeść ze skórką. Natomiast pieczone młode ziemniaki to już w ogóle jest bajka 🙂

Miałam dużą ochotę na pieczone ziemniaki, ale w nieco „ulepszonej” wersji, czyli w postaci pysznej sałatki z fasolką szparagową i suszonymi pomidorami. Taka sałatka idealnie nadaje się na obiad jako dodatek do dania głównego albo jako osobny posiłek (w zależności od naszego zapotrzebowania kalorycznego).

Sałatka z młodych ziemniaków jest prosta w przygotowaniu, jednak nieco czasochłonna ze względu na to, że ziemniaki trzeba upiec. Samo upieczenie ziemniaków jest sztuką i trzeba się do tego odpowiednio przyłożyć 🙂

Do sałatki użyłam jeszcze żółtej fasolki i kilka suszonych pomidorów. Potrzebujemy więc tylko trzech składników, co czyni sałatkę stosunkowo tanią i nieskomplikowaną.

Zachęcam Was w tym miejscu do wsparcia akcji „Zawieszony Obiad”. Możesz za niewielką kwotę wesprzeć ciepłym posiłkiem osobę samotną, seniora lub bezdomną w Płocku albo Mławie. Za 5 zł możesz ufundować komuś zupę, za 11 zł drugie danie albo za 16 zł cały obiad. Ja staram się, kiedy mogę, dorzucić moją „cegiełkę”. Satysfakcja z pomagania zagwarantowana Obiad możesz zafundować pod tym linkiem: https://sklepas.org/zawieszony-obiad-ufunduj

Możesz też wspierać dzieło Caritas np. jadłodajnie dla ubogich i również zafundować posiłek potrzebującym. Przykładowo możesz w łatwy sposób wesprzeć Caritas Poznań: https://caritaspoznan.pl/akcje/jadlodajnie-dla-ubogich

Sałatka z młodymi ziemniakami i fasolką

Sałatka na około 3,4 porcje

Czas przygotowania: około 50 minut

Składniki:

  • 8 młodych, małych ziemniaków
  • pół słoiczka suszonych pomidorów – słoik ma 270 g
  • około 150 g żółtej fasoli
  • dwie łyżki soku z cytryny
  • dwie łyżki zalewy ze słoika z suszonymi pomidorami
  • pół łyżki miodu
  • zioła np. oregano i bazylia
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Umyj i dobrze wyszoruj ziemniaki, ale nie obieraj ze skórki. Osusz papierowym ręcznikiem (ziemniaki nie mogą być mokre, muszą być zupełnie suche) i ułóż je na blaszce albo naczyniu żaroodpornym. Polej je odrobina oliwy i wymieszaj, tak aby oliwa „oblepiła” ziemniaki. Posyp je ziołami (ale tylko z wierzchu, nie mieszaj ich w ziołach). Piecz przez 40 minut w 180 stopniach.
  • Ugotuj fasolkę (gotuj 15 minut we wrzącej wodzie).
  • Pokrój suszone pomidory na cienkie paski.
  • W dużej misce wymieszaj ziemniaki, fasolkę i suszone pomidory.
  • W mniejszej miseczce wymieszaj pół łyżki płynnego miodu, dwie łyżki zalewy ze słoika z suszonymi pomidorami, dwie łyżki soku z cytryny i łyżkę oliwy. Wymieszaj i dodaj do sałatki.
  • Wszystko dobrze, ale delikatnie wymieszaj.

Sałatka z młodych ziemniaków gotowa. Smacznego ♥

sałatka z młodych ziemniaków i fasolką
sałatka z młodych ziemniaków
sałatka z młodych ziemniaków i fasolką
sałatka z młodych ziemniaków i suszonymi pomidorami
- Advertisement -spot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Koniecznie przeczytaj

- Advertisement -spot_img

Polecam!!!

- Advertisement -spot_img