Botwinka na żeberkach i kościach wieprzowych. Dwa przepisy.

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Kiedyś, jako dziecko, nie przepadałam za tą zupą. Lubiłam jej kolor i się na nią patrzeć, ale nie lubiłam jej smaku. Ale jako dziecko nie trawiłam też ogórków (zbyt wodniste) i kalafiora (zbyt mdłe). Moja babcia płaciła mi za każdym razem złotówkę za zjedzenie tych rzeczy i na szczęście zapłaciła tyle ;), że wszystko polubiłam i jako osoba dorosła nie wybrzydzam.

Teraz wprost przepadam za botwinką, a przygotowanie i zjedzenie zupy jest dla mnie prawdziwą przygodą. Botwinkę można przygotować na wiele sposobów i pewnie każda gospodyni zna jakiś fajny przepis. U mnie w domu przygotowuje się tę zupę najczęściej na dwa sposoby i chcę Wam przekazać je w przepisach.

Co ciekawe, teraz jest idealny czas na przygotowanie botwinki, gdyż liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jeszcze mały. Botwinka jest więc zupą typowo wiosenną i podobno najlepiej smakuje na drugi dzień, tuż po zagotowaniu.

Polecam podawać botwinkę z jajkiem, koperkiem lub nawet z tłuczonymi ziemniakami. Ja dzisiaj zaserwowałam zupę z jajkiem, ale na zdjęciu go nie widać, bo zatonął w głębokiej miseczce 🙂

Zachęcam Was w tym miejscu do wsparcia akcji „Zawieszony Obiad”. Możesz za niewielką kwotę wesprzeć ciepłym posiłkiem osobę samotną, seniora lub bezdomną w Płocku albo Mławie. Za 5 zł możesz ufundować komuś zupę, za 11 zł drugie danie albo za 16 zł cały obiad. Ja staram się, kiedy mogę, dorzucić moją „cegiełkę”. Satysfakcja z pomagania zagwarantowana Obiad możesz zafundować pod tym linkiem: https://sklepas.org/zawieszony-obiad-ufunduj

Możesz też wspierać dzieło Caritas np. jadłodajnie dla ubogich i również zafundować posiłek potrzebującym. Przykładowo możesz w łatwy sposób wesprzeć Caritas Poznań: https://caritaspoznan.pl/akcje/jadlodajnie-dla-ubogich

JAK ZROBIĆ BOTWINKĘ NA ŻEBERKACH?

1 PRZEPIS

Zupa z trzech litrów wody na około 6 porcji

Składniki:

  • 400 g surowych żeberek
  • 400 g kości wędzonych albo żeberek wędzonych
  • jeden pęczek botwinki
  • 3 średnie marchewki
  • jedna pietruszka
  • jedna cebula
  • jeden por
  • pół selera
  • 300 g ziemniaków
  • 200 ml śmietany 18%
  • pęczek koperku
  • pieprz, sól, 4 ziela angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:

  • Do garnka wlej 3 litry wody i dodaj pokrojone, surowe żeberka. Zagotuj i usuń szumowiny. Dodaj dwie szczypty soli, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 60 minut.
  • Następnie dodaj kości wędzone (albo żeberka wędzone), dwie obrane marchewki, obraną pietruszkę, obranego selera, obraną cebulę i pora bez części zielonej. Dodaj dwie szczypty pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem kolejne 60 minut.
  • Wyjmij z zupy seler, pietruszkę, cebulę i pora i dodaj pokrojone na kawałki ziemniaki. Gotuj kolejne 15 minut.
  • Dobrze umyj botwinkę. Odetnij buraczki od liści, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj też pozostałą, trzecią marchewkę. Dodaj buraczki i marchewkę do zupy i gotuj na malutkim ogniu przez około 10 minut.
  • Na koniec poszatkuj liście botwinki i gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
  • Możesz dodać posiekany koperek.
  • Uwaga! Jeśli lubisz botwinkę ze śmietaną, to odstaw z ognia zupę (niech przestanie się gotować) i rozprowadź śmietanę w zupie. Śmietanę wcześniej rozprowadź z kilkoma łyżkami zupy.
zupa botwinkowa botwinka na żeberkach
botwinka na żeberkach

BOTWINKA NA KOŚCIACH WIEPRZOWYCH. 2 PRZEPIS

Zupa z trzech litrów wody na około 6 porcji

Składniki:

  • kości wieprzowe – 800 g
  • 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 kostki rosołowe
  • pęczek botwinki
  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • zielona fasolka – 150 g lub czerwona fasola z puszki
  • 1 opakowanie zupy barszcz czerwony w proszku
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • śmietana 12 % – 200 ml
  • łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

  • Do garnka wlej 3 litry wody, włóż kości wieprzowe i gotuj je około 60 minut. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  • Usuń szumowiny i wyjmij kości. Dodaj kostki rosołowe, pokrojony pęczek botwinki (pokrój buraczki i listki do około 10 cm nad buraczkiem). Dodaj starte na tarce o grubych oczkach marchewki oraz startą na grubych oczkach pietruszkę. Dodaj pokrojoną na kawałki fasolkę (albo fasolkę z puszki bez zalewy). Dodaj obraną cebulę w całości. Wszystko gotuj przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij cebulę z zupy.
  • Na koniec wsyp opakowanie zupy barszcz w proszku, łyżkę cukru do smaku, szczyptę soli oraz śmietanę 12 % (wcześniej wymieszaną z łyżką mąki pszennej). Gotuj jeszcze minutę.
  • Posyp zupę posiekanym koperkiem.
  • Najlepiej podawać zupę z jajkiem.

TWOJA BOTWINKA GOTOWA! SMACZNEGO

zupa botwinkowa botwinka na żeberkach

botwinka zupa botwinkowa na żeberkach

- Advertisement -spot_img