Tarta z truskawkami z kremem budyniowym!

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Tarta z truskawkami chodziła za mną odkąd pojawiły się w sklepach i na straganach polskie truskawki. W tym roku są wyjątkowo piękne, soczyste i smaczne (a nie zawsze takie są). Po ekscytacji trwającej kilka godzin i zjedzeniu kilograma truskawek „na surowo” postanowiłam przyrządzić ciasto. Przeszukałam Internet, żeby się zainspirować jakimiś fajnymi pomysłami na tartę i użycie budyniowego kremu pojawiło się kilka razy. Postanowiłam więc zaryzykować, kupić budyń waniliowy i stworzyć z niego smaczny krem (to właściwie krem robi w tej tarcie główną „robotę”).

Lojalnie ostrzegam, że ciasto truskawkowe w tym wydaniu jest bardzo słodkie. Jeśli więc jesteście fanami naprawdę słodkich rzeczy, zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu. Dodatkowo, jeśli w dzieciństwie lubiliście jeść budyń, to już w ogóle ten przepis jest dla Was.

Tartę truskawkową robi się łatwo, ale długo. Długo ze względu na to, że trzeba czekać aż krem ostygnie (albo przynajmniej się przestudzi). Również spód od ciasta powinien być przestudzony. Nie wspomnę o samej galaretce, która jest użyta w przepisie i musi stężeć w lodówce.

Zachęcam Was w tym miejscu do wsparcia akcji „Zawieszony Obiad”. Możesz za stosunkowo niewielką kwotę wesprzeć ciepłym posiłkiem osobę samotną, seniora lub bezdomną w Płocku albo Mławie. Za 5 zł możesz ufundować komuś zupę, za 11 zł drugie danie albo za 16 zł cały obiad. Ja staram się, kiedy mogę, dorzucić moją „cegiełkę”. Satysfakcja z pomagania zagwarantowana 😉 Obiad możesz zafundować pod tym linkiem: https://sklepas.org/zawieszony-obiad-ufunduj

Możesz też wspierać dzieło Caritas np. jadłodajnie dla ubogich i również zafundować posiłek potrzebującym. Przykładowo możesz w łatwy sposób wesprzeć Caritas Poznań: https://caritaspoznan.pl/akcje/jadlodajnie-dla-ubogich

TARTA Z TRUSKAWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM

Tarta na około 12 porcji

Użyta forma do tarty ma 28 cm średnicy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła (na spód ciasta) plus 1/4 kostki masła (do kremu)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • około 300 g truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • szczypta soli
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 całe jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • po jednej łyżce mąki pszennej i mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • Mąkę pszenną przesiej i wymieszaj ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Dodaj posiekane masło (1/2 kostki) i trzy żółtka. Zagnieć ciasto. Następnie owiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
  • Ciasto po 30 minutach rozwałkuj i wylep niż wyłożoną pergaminem formę do tarty. Uwaga! Ciasto jest dość kruche, dlatego trzeba je wylepić małymi częściami. Nakłuj ciasto widelcem i piecz przez 20 minut w 180 stopniach C.
  • Galaretkę rozpuść w jednej szklance wrzątku (na opakowaniu będzie podane prawdopodobnie 500 ml, ale rozpuść w jednej szklance).
  • Mleko zagotuj z masłem (1/4 kostki), cukrem i cukrem waniliowym.
  • Dwa całe jajka zmiksuj z jedną łyżką mąki pszennej i jedną łyżką mąki ziemniaczanej oraz budyniem. Cały czas mieszając, wlewaj powoli do zagotowanego mleka. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie wystudź masę.
  • Wystudzoną masę wyłóż na wystudzony spód od ciasta. Rozłóż pokrojone na połówki albo ćwiartki truskawki. Zalej tężejącą galaretką.
  • Wstaw do lodówki aż do stężenia.

TARTA TRUSKAWKOWA GOTOWA!!

tarta truskawkowa z kremem budyniowym
tarta truskawkowa – jedna porcja
tarta truskawkowa z kreme budyniowym
tarta truskawkowa
tarta truskawkowa z kremem budyniowym
tarta truskawkowa