Ciasto z rabarbarem.

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Ciasto z rabarbarem jest świetnym dopełnieniem niedzielnego popołudnia. Co ciekawe, walory smakowe rabarbaru mogą budzić wątpliwości, czy jest on uważany za owoc czy za warzywo. W Polsce jest on oczywiście uważany za warzywo, natomiast w USA za owoc. W Ameryce Północnej ciasta rabarbarowe należą niemal do tradycji,a ich lekko kwaskowaty smak ma wielu zwolenników.

Cześć jadalna rabarbaru ma dość kwaśny smak, ale im bardziej czerwony kolor łodygi, tym smak robi się słodszy. Pamiętam, że w dzieciństwie lubiłam jeść rabarbar na surowo, maczając łodygę w cukrze. Dzisiaj jednak wolę jeść rabarbar „zatopiony” w słodkim cieście 😉

Ciasto z poniższego przepisu przypomina w smaku kwaskowatą babkę. Z pewnością znajdzie się wiele osób, która naprawdę polubią to ciasto. Przepis jest prosty w wykonaniu i ciasto powinno wyjść każdemu.

Myślę, że możecie też zamiast rabarbaru użyć truskawek. To z kolei propozycja dla osób, preferujących słodsze smaki.

CIASTO RABARBAROWE

Czas przygotowania: około 1h.45 minut

Ciasto na keksówkę o długości 30 cm

Składniki na ciasto z rabarbarem:

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • jedno opakowanie cukru waniliowego
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka

Przygotowanie na ciasto z rabarbarem:

  • Rabarbar umyj, osusz i pokrój na małe kawałki.
  • Masło zmiksuj z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na jednolitą, puszystą masę. Miksuj około 7 minut. Do ubitej masy dodaj jajka i jogurt i wszystko zmiksuj (dość krótko).
  • W osobnej misce przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia do pierwszej miski i wszystko krótko zmiksuj (powinno powstać gęste, jednolite ciasto). Na koniec dodaj rabarbar i przemieszaj łyżką.
  • Keksówkę natłuść masłem i posyp tartą bułką. Następnie wyłóż do keksówki ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 1,5 godziny. Ostatnie piętnaście minut pieczenia możesz sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest w środku dobre. Jeśli jest, możesz wyciągnąć ciasto wcześniej.
  • Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.

CIASTO RABARBAROWE GOTOWE! SMACZNEGO ♥

Zachęcam też do wspierania inicjatywy Zawieszony Obiad. Możecie ufundować komuś posiłek, z czego z całego serca zachęcam. Możecie wybrać jedną z trzech opcji i ofiarować zupę za 5 zł, drugie danie za 11 zł albo dwa pełne posiłki za 16 dni. Posiłki trafiają do potrzebujących, najczęściej samotnych starszych osób albo bezdomnych w Płocku i Mławie. Posiłki możesz kupić pod tym adresem https://sklepas.org/zawieszony-obiad-ufunduj

ciasto rabarbarowe
ciasto rabarbarowe
ciasto rabarbarowe
mój rabarbar
ciasto rabarbarowe
ciasto rabarbarowe – utarte masło z cukrem
ciasto rabarbarowe
masa po dodaniu jajek i jogurtu
ciasto rabarbarowe
ciasto po dodaniu mąki i pokrojonego rabarbaru
ciasto rabarbarowe
ciasto w foremce przed pieczeniem
ciasto rabarbarowe
ciasto rabarbarowe po wyciągnięciu z piekarnika
ciasto rabarbarowe
ciasto rabarbarowe
ciasto rabarbarowe
https://sklepas.org/zawieszony-obiad-ufunduj
Poprzedni artykułBabeczki marchewkowe
Następny artykułKiedy kwitną bzy…
- Advertisement -spot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Koniecznie przeczytaj

- Advertisement -spot_img

Polecam!!!

- Advertisement -spot_img