Babeczki marchewkowe

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Cóż, marchewka kiedyś była głównym składnikiem surówek. Ale z kuchni obiadowej przeniosła się do słodkości. Dzisiaj coraz częściej można ją spotkać w ciastach, muffinkach, czy inaczej w babeczkach. Marchewki są słodkie i świetnie nadają się do takiej przyjemnej w smaku przekąski, jaką niewątpliwe są babeczki. Uwielbiam wszelkiego rodzaju babeczki, ale na tym blogu pojawiają się one po raz pierwszy. Babeczki marchewkowe z pewnością są aromatyczne, sycące i idealnie nadają się na popołudniowy deser do cappuccino 🙂 W kawiarniach coraz częściej można spotkać się z tego rodzaju babeczkami (ostatnio jadłam takie w Toruniu na starówce), dlaczego więc nie wypróbować ich w domu? Babeczki marchewkowe idealnie nadadzą się też na lunch do pracy albo przekąskę do szkoły lub na uczelnię.

Są osoby, które stawiają na wypieki z marchewki (i dyni) w okresie jesienno-zimowym, ale ja myślę, że wiosna to jest świetny czas na takie babeczki. A wiec, do dzieła!!! ♥

Zapraszam też na ciasto czekoladowe brownie z malinami:

BABECZKI MARCHEWKOWE

Czas przygotowania: około 40 minut

Z podanych składników wychodzi 12 babeczek

Składniki:

  • jedna pełna szklanka mleka – 250 ml
  • trzy marchewki (średniej wielkości)
  • jedno jajko
  • jedna łyżka masła orzechowego
  • pół szklanki oleju rzepakowego – 125 ml
  • dwie szklanki mąki – około 340 g
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego – około 160 g
  • 100 g orzechów włoskich
  • jedna łyżeczka sody oczyszczonej
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia
  • jedna łyżeczka cynamonu
  • jedna łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

  • Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o małych oczkach i włóż do miski.
  • Do miski z marchewką dodaj mleko, olej, jajko i masło orzechowe. Wszystko przemieszaj łyżką.
  • W drugiej misce umieść mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier waniliowy oraz cukier trzcinowy. Wymieszaj, a potem dodaj około 70 g pokruszonych orzechów włoskich i jeszcze raz przemieszaj. Przełóż wszystko do mokrych składników (pierwszej miski) i szybko i delikatnie wszystko wymieszaj łyżką aż do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Napełnij papilotki ciastem, następnie posyp resztą pokruszonych orzechów (opcjonalnie, ja piekłam bez orzechów na zewnątrz) i piecz przez 25 minut w nagrzanym do 180 stopniach Celsjusza (góra-dół) piekarniku.

Babeczki marchewkowe gotowe! Smacznego ♥

muffiny babeczki marchewkowe

muffiny marchewkowe

muffiny babeczki marchewkowe