Zupa brokułowa.

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Bardzo lubię zupy, a zwłaszcza zupy-krem. Talerz dobrej i wartościowej zupy na obiad zapewni energię na kilka godzin, rozgrzeję i może nawet wprawi w dobry nastrój 😉

Zupa-krem króluje w Internecie i w kuchni już od dobrych kilku lat, ale nie znowu aż tak długo. W dzieciństwie moja mama albo babcie nie gotowały takich zup, raczej były to normalne zupy typu rosół, krupnik, pomidorówka, ogórkowa, grochowa… i jeszcze kilka innych. Chodzi mi o to, że w tym zupach widać, co „w nich pływa”. W zupie-krem masz, no właśnie, krem, czyli wszystko jest zblendowane na jednolitą masę. Niektórzy (np. mój tata 🙂 ) nie uznają takich zup za prawdziwe zupy i mają do tego prawo 🙂 W ogóle myślę, że zupy-krem bardziej pasują dzieciom, ze względu na ich „gładką konsystencję” i dzięki temu można przemycić do ich jadłospisu kilka wartościowych warzyw.

Zapraszam też na zupę – krem z batat i marchewki:

W mojej zupie brokułowej użyłam oprócz różyczek brokuła młode ziemniaki, marchew, czosnek i cebulę. Myślę więc, że jest to całkiem niezły, bo bogaty w wartości odżywcze skład. Na pewno istnieje kilka szkół robienia zupy brokułowej albo ogólnie zupy-krem z warzyw, ale ja od jakiegoś czasu lubię ją przyrządzać w ten sposób ↡↡↡

ZUPA BROKUŁOWA

Czas przygotowania: 1h.15 m.

Porcja dla kilku osób,na cały, duży garnek.

Składniki:

  • 7 średniej wielkości marchewek
  • 6 dużych ziemniaków
  • jedna duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • dwa brokuły
  • 3 kostki rosołowe
  • czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • opcjonalnie: łyżka Vegety
  • dwie czubate łyżki masła
  • śmietana 18% – jedno opakowanie, 200 g

Przygotowanie:

  • Pokrój cebule na małe kawałki. Duży garnek umieść na palniku (mały ogień). Do garnka włóż dwie czubate łyżki masła, poczekaj aż się rozpuści i włóż pokrojoną na kawałki cebulę. Trzymaj na małym palniku przez około 4 minuty (zamieszaj w międzyczasie ze dwa razy), po czym włóż do garnka pokrojone na paseczki cztery ząbki czosnku i trzymaj na małym ogniu kolejne 2 minuty.
  • Po tym czasie zalej cebulę i czosnek pięcioma litrami wody. Do zimnej wody włóż pokrojone ziemniaki i marchewkę. Zwiększ moc palnika. Zostaw zupę na około 40 minut – w międzyczasie się zagotuje.
  • Po tym czasie dodaj różyczki z brokuła, trzy kostki rosołowe i gotuj jeszcze przez około 10 minut.
  • Odstaw zupę z palnika, odczekaj kilka minut i zblenduj. Po zblendowaniu dodaj śmietanę 18 procentową i łyżeczkę pieprzu ziołowego. Dobrze wymieszaj. Opcjonalnie możesz jeszcze dodać łyżkę Vegety.
  • Można jeść z jajkiem na twardo. Polecam taki sposób 🙂

ZUPA BROKUŁOWA GOTOWA. SMACZNEGO ♥

zupa – krem brokułowa
cebula na maśle
zupa- krem brokułowa przed zblendowaniem
zupa – krem brokułowa. blendowanie
zupa – krem brokułowa