Potrawka z kiełbasek sojowych i makaronu z czerwonej soczewicy

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

To danie powstało głównie dlatego, że zainteresowały mnie w Biedronce dwa produkty, które akurat tak się złożyło, są tej samej firmy: kiełbaski sojowe i makaron z czerwonej soczewicy. Zastanawiałam się jak połączyć te produkty, aby wyszło jedno danie i tak powstała ta potrawka.

Muszę jednak uprzedzić, że kiełbaski sojowe nie wszystkim będą smakować i można:

  • pominąć kiełbaski w tym przepisie (danie bez nich i tak powinno być smaczne);
  • zastąpić kiełbaski prawdziwym mięsem np. ulubionym rodzajem kiełbaski albo usmażonymi kawałkami kurczaka.

Ja, po spróbowaniu kiełbasek sojowych, niestety nie zostałam ich fanką i raczej ich już nie kupię. Natomiast makaron z czerwonej soczewicy nawet mi smakował (w smaku przypominał trochę pełnoziarnisty makaron) i myślę, że wypróbuję go jeszcze nie jeden raz. Ten rodzaj makaronu zawiera dużo błonnika, białka oraz wiele witamin i minerałów. Makaron z soczewicy sprawdzi się w diecie bezglutenowej, cukrzyków, wegańskiej, wegetariańskiej i wielu innych.

Potrawka, dzięki przyprawom, które nie warto w tym przepisie żałować, ma raczej ostrzejszy smak i przypomina trochę leczo. Mi bardzo smakowało (lubię ostrzejszy smak), ale z kolei moja mama, która jest fanką łagodnych smaków, powiedziała, że ona nie użyłaby do tej potrawy ostrej papryki w proszku i wtedy byłoby to dla niej idealne danie – dlatego zachęcam do użycia rodzaju i ilości przypraw według własnego uznania.

Potrawka sprawdzi się przede wszystkim jako danie na obiad, ale myślę, że bez problemu można podgrzać resztki z obiadu na kolację 🙂

POTRAWKA Z KIEŁBASKAMI SOJOWYMI I MAKARONEM Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja dla około 4 osób

Składniki:

  • makaron z czerwonej soczewicy – 250 g (jedno opakowanie)
  • kiełbaski sojowe – ilość wedle uznania, ja użyłam około 150 g. – można użyć inny rodzaj kiełbasek np. ulubione mięsne.
  • dwie puszki krojonych pomidorów
  • jedna cukinia
  • jedna czerwona papryka
  • jedna duża cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • odrobina oleju
  • przyprawy: ostra papryka, słodka papryka, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

  • Pokrój cebulę na małe kawałki i podsmaż na oleju aż do zeszklenia.
  • Do cebuli dodaj pokrojoną na kawałki paprykę i cukinię. Smaż przez około 3,4 minuty na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  • Dodaj pokrojone na kawałki kiełbaski i pomidory z puszki (z zalewą). Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszaj.
  • Pozostaw na małym ogniu przez około 15 minut, aż do zgęstnienia sosu. Od czasu do czasu zamieszaj. Po tym czasie dodaj przyprawy: ostrą paprykę, słodką paprykę i pieprz ziołowy – ilość według własnego uznania. W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
  • Dodaj gotowy makaron do sosu z warzywami i wszystko dokładnie wymieszaj.

POTRAWKA Z KIEŁBASKAMI GOTOWA. SMACZNEGO ♥

potrawka
kiełbaski sojowe, użyte w daniu
makaron z czerwonej soczewicy, użyty do dania
składniki na patelni
składniki na patelni
gotowa potrawka na patelni
porcja potrawki

- Advertisement -spot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Koniecznie przeczytaj

- Advertisement -spot_img

Polecam!!!

- Advertisement -spot_img