Brownie z malinami. Pyszne ciasto na weekend.

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Brownie z malinami i niedziela? Zdecydowanie tak! Tym postem chciałabym zacząć serię wpisów z przepisami z pysznymi ciastami. Postaram się każdej soboty przygotować jakieś dobre ciasto, aby było gotowe na niedziele, a potem wrzucić na bloga przepis.

W wielu polskich rodzinach piecze się ciasta na weekend. Ta tradycja może nam dać błogie wspomnienia krzątających się osób w kuchni, unoszącego się zapachu ciasta, podjadania masy czekoladowej (albo innej 😉 ), uśmiechniętych domowników, wspólnego czasu przy stole, rozmów, gestów, nowych emocji. Pieczenie własnego ciasta da nam także pewność, że w wypieku nie ma ulepszaczy i konserwantów, które często występują w kupnym cieście w cukierni. Jeśli w domu są dzieci, to możliwe, że z chęcią pomogą w rozbijaniu jajek do miski, wsypywaniu mąki, czy dekoracji jakiegoś przepysznego sernika.

Dlaczego wybrałam brownie jak pierwszy „ciastowy” wpis na tym blogu? Bo jest słodkie, pyszne, proste w wykonaniu, mega czekoladowe, no i miałam maliny, które chciałam użyć do czegoś fajnego 🙂

Brownie z malinami jest naprawdę pysznym ciastem, zwłaszcza docenią go osoby, które uwielbiają smak czekolady. Tak, to właśnie smak czekolady nadaje temu wypiekowi tak szczególny charakter. Jeśli chodzi o owoce, to właśnie maliny świetnie komponują się z użytymi w cieście dwoma czekoladami. Brownie jest dość płaskie i wilgotne (jak to brownie), więc możesz się spodziewać pytania, czy ten „murzynek nie zrobił się zakalcem?:)”, ale chyba łatwo poradzić sobie z odpowiedzią.

Ja do ciasta użyłam szklankę mrożonych malin (wcześniej rozmrożonych), ale nadadzą się też te świeże, zerwane z krzaczka. Myślę, że maliny można zastąpić truskawkami, jagodami, borówkami, czy owocami leśnymi, ale jeszcze tego nie próbowałam, więc nie mogę dać gwarancji 😉

Zapraszam więc do skorzystania z tego przepisu!

Jeśli jednak wolicie

BROWNIE Z MALINAMI

Czas przygotowania: 50 minut

Porcja dla całej rodziny 🙂

Wymiary blaszki: 27 cm na 18 cm

Składniki na brownie z malinami:

  • 100 g czekolady gorzkiej 90 %
  • 100 g czekolady gorzkiej 70 %
  • 200 g masła
  • 150 g mąki
  • 250 g cukru
  • trzy jajka
  • szklanka malin
  • szczypta soli

Przygotowanie brownie z malinami:

  • Masło włóż do małego garnka i roztop na małym ogniu. Do roztopionego masła dodaj obydwie czekolady, pokruszone na kawałki. Cały czas mieszaj i trzymaj na małym ogniu. Gdy roztopiona czekolada połączy się z masłem, odstaw garnek z palnika.
  • W misce wymieszaj jajka i cukier mikserem albo ręcznie łyżką. Po wymieszaniu dodaj do miski roztopione masło z czekoladą i wszystko wymieszaj łyżką albo zmiksuj mikserem.
  • Do masy dodaj przesianą przez sitko mąkę i szczyptę soli. Zmiksuj na jednolitą masę.
  • Nastaw piekarnik na 170 stopni. Przygotuj blaszkę. Natłuść ją margaryną albo masłem i posyp trochę tartą bułką albo wyłóż na blaszkę papier do pieczenia.
  • Wylej masę czekoladową na blaszkę. Wciśnij maliny lekko w ciasto (dość gęsto).
  • Piecz przez około 30-35 minut w nagrzanym piekarniku.
  • Po wyciągnięciu można posypać ciasto startą czekoladą. Można podawać z bitą śmietaną, świeżymi malinami albo sosem malinowym.

BROWNIE Z MALINAMI GOTOWE. SMACZNEGO ♥

brownie z malinami
brownie z malinami, pokruszona czekolada
brownie z malinami – czekolada z masłem
brownie z malinami – masa czekoladowa z mąką
brownie z malinami – przed włożeniem do piekarnika
brownie z malinami – po wyciągnięciu z piekarnika
brownie z malinami

//

- Advertisement -spot_img

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Koniecznie przeczytaj

- Advertisement -spot_img

Polecam!!!

- Advertisement -spot_img