Sałatka z roszponką. Smakowita kolacja.

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Sałatka z roszponką na dobry wieczór? Pewnie!

Choć roszponka ściśle mówiąc nie należy do rodziny sałat, lecz roślin kozłkowatych, powszechnie uznawana jest za sałatę. Roszponka warzywna ma wiele innych, zwłaszcza ludowych nazw: roszpunka, raszpanka, kozłek, rapontyka, roszponka, rapunkuł. Ale to nie przez swoje nazwy jest tak popularna, ale dzięki smakowi i wartościom odżywczym. Roszponka smakuje mi chyba najbardziej ze wszystkich „baz sałatkowych”. Ma słodki, lekko orzechowy posmak i bywa, że to głównie ona nadaje ton całemu posiłkowi (czasami wykorzystywane sałaty stanowią bazę, ale ich smak gdzieś „ginie”, w przypadku roszponki, podobnie jak w przypadku rukoli, jest inaczej).

Roszponka to źródło witamin: C, B6, B1 i B2, skarbnica beta-karotenu i soli mineralnych: żelaza, miedzi, potasu, manganu, cynku i wapnia.

Dzisiejsza sałatka powstała w pośpiechu. Chciałam po prostu wszamać sałatkę z roszponką i będąc w sklepie na szybko szukałam odpowiednich dodatków. Początkowo chciałam użyć tylko awokado i cukinię, ale w mojej wyobraźni sałatka wydała mi się zbyt zielona, więc postanowiłam przełamać ten kolor odcieniem intensywnej czerwieni, czyli poszukałam na sklepowych półkach suszonych pomidorów w zalewie. Pomyślałam najpierw o zwykłych pomidorkach koktajlowych, ale suszone pomidory mają intensywniejszy smak, a tego ta sałatka potrzebowała 🙂

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ

Czas przygotowania: 10 minut

Porcja dla dwóch osób

Kcal: około 370 bez sosu

Składniki:

  • połowa cukinii
  • około 80 g roszponki
  • 10 pomidorków suszonych
  • jedno dojrzałe awokado
  • łyżka miodu albo łyżka syropu z agawy
  • trzy łyżeczki zalewy ze słoika od suszonych pomidorów
  • pieprz

Przygotowanie:

  • Połowę cukinii pokrój na małe kawałki i podsmaż na odrobinie oleju na patelni. Smaż około 5 minut. Chwilę niech ostygnie.
  • W misce wymieszaj roszponkę, pokrojone suszone pomidory, pokrojone awokado i kawałki cukinii. Wymieszaj wszystko delikatnie.
  • Przygotuj sos – w kubeczku wymieszaj trzy łyżki zalewy ze słoika po suszonych pomidorach, łyżkę miodu (albo syropu z agawy) i dwie szczypty pieprzu. Dobrze wymieszaj, aż do połączenia składników.
  • Polej sosem sałatkę i delikatnie wymieszaj. Odczekaj kilkanaście minut.

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ GOTOWA! SMACZNEGO ♥

▼Proponuję też przepis na inną sałatkę z roszponką https://www.izamisztal.pl/2021/05/06/salatka-z-awokado/

sałatka z roszponką, propozycja podania ją z dorszem
sałatka z roszponką
sałatka z roszponką
- Advertisement -spot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Koniecznie przeczytaj

- Advertisement -spot_img

Polecam!!!

- Advertisement -spot_img