Przepis na domowy chleb. Prosty przepis!

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Przepis na domowy chleb w zdrowszej wersji, który zawsze wychodzi? Mam nadzieję, że ten przepis właśnie taki jest. W przepisie należy użyć aż cztery typy mąki, ale dzięki temu chleb jest „ciekawszy” w smaku. Jeśli zaczynamy zabawę w pieczenie chleba, warto zrobić przynajmniej dwa bochenki – proporcje użyte w poniższym przepisie są właśnie idealne do upieczenia dwóch chlebów. Pieczywo pięknie się kroi i subtelnie pachnie.

Myślę, że chleb posmarowany samym masłem będzie smakował wybitnie. Polecam też wymieszanie masła z rozdrobnionym czosnkiem i rozsmarowanie go na kromce chleba – gwarantuję, że pokochacie to! Wydaję mi się, że trzeba trochę spopularyzować pieczenie własnego chleba – jestem ciekawa ile wspaniałych przepisów powstałoby, gdyby więcej ludzi przekonałoby się do tego.

A czemu właściwie piec własny domowy chleb, skoro półki sklepowe uginają się pod ciężarem chlebów i bułeczek pszennych, wieloziarnistych, żytnich, orkiszowych… można by wymieniać dalej… No właśnie, po co robić chleb w domu, skoro mamy tak duży wybór w sklepach,supermarketach, czy w piekarniach? Myślę, że istnieje kilka powodów.

Dlaczego warto robić własny chleb w domu?

  1. Będziemy wiedzieć jaki jest skład chleba – w końcu to my decydujemy co się w nim znajdzie.
  2. Możemy zrobić chleb dokładnie taki jaki chcemy – to my nadamy mu właściwy kształt i odpowiednią wielkość.
  3. Pieczenie chleba może urosnąć do rangi fajnej tradycji rodzinnej.
  4. Domowy chleb dłużej zachowuje świeżość.
  5. Pieczenie może poprawić humor (przynajmniej mi, myślę, że Wam też).
  6. W domu będzie roznosił się zapach świeżo upieczonego chleba.
  7. Nie do przecenienia będzie ogromna satysfakcja i duma z „wyczarowania” własnego bochenka.
  8. Nie trzeba będzie stać w kolejce po chleb.
  9. No i przede wszystkim, to właśnie domowy chlebuś ♥ smakuje najlepiej!

Przepis przygotowała dietetyk i psychodietetyk Dominika Beneturska.

Przepis na domowy chleb!!

Czas przygotowania: ponad godzinę (zależy jak długo będziemy czekać aż ciasto urośnie)

Porcja na dwa bochenki chleba

Składniki:

  • pół kostki drożdży
  • jedna łyżeczka miodu
  • 0,5 litra wody
  • jedna łyżka soli
  • 30 dag mąki żytniej typ 600
  • 20 dag mąki żytniej typ 2000
  • 30 dag mąki pszennej typ 500
  • 20 dag mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850

Przygotowanie:

  • Drożdże, miód i wodę wymieszać i odczekać chwilę.
  • Następnie dodać sól i wszystkie typy mąki. To wszystko wyrobić i poczekać kilkanaście minut aż urośnie i ponownie przerobić.
  • Ciasto przełożyć do foremek i poczekać aż trochę urośnie. Piec 45-50 minut w 180-190 stopniach bez termoobiegu.

DOMOWY CHLEB GOTOWY. SMACZNEGO ♥

domowy chleb
domowy chleb, składniki
domowy chleb, ciasto
domowy chleb, ciasto
przygotowanie foremek
domowy chleb przed pieczeniem
domowy chleb