Gołąbki bez zawijania. Ciekawy pomysł na obiad

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Gołąbki to bardzo popularna potrawa, ale przyrządzana jednak przeze mnie stosunkowo rzadko. Chyba chodzi o to zawijanie… Nie jest to wcale takie proste, jak się wydaje. Nie wystarczy je po prostu zawinąć. Są różne metody zawijania tej mieszanki ryżu oraz mięsa mielonego i trzeba się dobrze tego nauczyć, aby ta czynność szła nam sprawie i w miarę szybko. A co jeśli nie mamy akurat czasu, ochoty albo odpowiednich umiejętności „zawijalniczych” (chyba wymyśliłam nowe słowo ;P )? W końcu nieumiejętne zawijanie sprawi, że nasze gołąbki po prostu się rozlecą.

Ja szczerze podziwiam panie i panów, którym chce się często robić gołąbki i robią to bez marudzenia i na dodatek z uśmiechem na ustach. Szczególnie podziwiam i ubóstwiam moją babcię. Ona z chęcią i radością robiła gołąbki i to właśnie jej gołąbki smakowały mi najbardziej. Ale tak chyba już jest – babcine gotowanie, pełne miłości i kunsztu kulinarnego, doprawionego wieloletnim doświadczeniem, jest po prostu nie do pokonania. Na pewno na tym blogu pojawi się post jak zrobić gołąbki w tradycyjny sposób z moją techniką zawijania, ale dzisiaj chciałabym przedstawić ciekawy przepis na gołąbki bez zawijania.

A jak doszło do tego, że zaczęłam w ogóle robić gołąbki bez zawijania? Otóż mój wujek, któremu często pomagam przyrządzić obiad, miał któregoś dnia ochotę na gołąbki, a że nie miałam dużo czasu, tylko chęci na coś nowego, postanowiłam wykorzystać przepis, który dostałam od mojej koleżanki – dietetyczki. Muszę przyznać, że w jej wersji gołąbki bez zawijania są naprawdę dobre. I zdecydowanie łatwiej się je przygotowuje niż te tradycyjne. Zapraszam więc wszystkim gołąbkowych łasuchów na spróbowanie nowego dania według poniższego przepisu. Myślę, że zaskoczycie tą potrawą swoich domowników, a może i samych siebie. Ja wychowałam się na tradycyjnych gołąbkach, ale ta wersja, trochę bardziej współczesna, też przypadła mi to gustu.

Gołąbki bez zawijania

Z podanych składników wyjdzie około 12 gołąbków

Czas przygotowania: około 1h 15 m

Składniki:

  • mięso mielone z kurczaka – 500 g
  • pół główki białej kapusty
  • jedno jajko
  • jedna szklanka ryżu
  • dwie małe cebule
  • sól, pieprz
  • masło

na sos:

  • pomidory z jednej puszki
  • cztery łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, dowolne przyprawy

Przygotowanie:

  • Kapustę zetrzyj na tarce. Podgotuj aż do zmięknięcia i odcedź.
  • Cebulę pokrój na małe kawałki i podsmaż na masełku aż do zeszklenia.
  • Po ostygnięciu cebuli wymieszaj ją z mięsem, kapustą, jajkiem i surowym ryżem. Dopraw solą i pieprzem.
  • Uformuj kotleciki. Piecz w piekarniku około 30-40 minut w 180 stopniach.
  • W tym czasie przygotuj sos – wymieszaj pomidory z puszki z jogurtem i przyprawami.
  • W brytfance ułóż gołąbki, polej sosem i podpiecz jeszcze 15 minut w 180 stopniach.

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA GOTOWE. SMACZNEGO ♥

Przepis przygotowała dietetyk i psychodietetyk Dominika Beneturska.

gołąbki bez zawijania
gołąbki bez zawijania, składniki
gołąbki bez zawijania, wymieszane składniki
gołąbki bez zawijania, uformowane kotleciki
gołąbki bez zawijania, w piekarniku
gołąbki bez zawijania gotowe
- Advertisement -spot_img