Sałatka z awokado. Plus pyszna roszponka

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Sałatka z awokado ↑↑↑ jest pyszna, no i ma moc sprawiania, że będziemy zdrowsi. W końcu awokado uznawane jest za superfood, czyli nieprzetworzoną żywność pochodzenia naturalnego, która szczyci się wyjątkowo bogatymi wartościami odżywczymi, mającymi pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

A więc jakie korzyści płyną z jedzenia awokado?

  • Otóż awokado jest prawdziwą bombą witamin i składników odżywczych. Wystarczy wymienić chociażby wit. A, wit. B1, wit. B2, wit. C, wit. E, wit. PP, wit. K, wit. H, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Ponadto jest bogaty w wapń, fosfor czy potas.
  • Awokado skutecznie walczy z nadwagą – awokado jest sycące, dodatkowo może skutecznie zastąpić np. masło na kanapce. Zapraszam na przepis na kanapkę z awokado i jajkiem pod tym linkiem: https://www.izamisztal.pl/2021/04/23/zdrowa-kanapka-z-awokado-i-jajkiem/
  • Awokado wspomaga układ krwionośny, chroni serca i zmniejsza artretyzm.
  • Owoc ma pozytywny wpływa na cholesterol.
  • Zapobiega starzeniu się komórek.
  • Awokado jest cennym źródłem zdrowych tłuszczy.
  • Odżywia mózg, zwiększając koncentrację czy poprawiając nastrój.
  • Obniża poziom cukru we krwi.

Powyższe zalety to zapewne nie wszystko. Jednak w skrócie można powiedzieć o awokado, że jest „tłuste i zdrowe” 🙂 Dodatkowo warto wspomnieć, że w poniższym przepisie awokado występuje w towarzystwie roszponki, która również jest skarbnicą witamin i wartości odżywczych. Muszę przyznać, że w tej chwili to właśnie roszponka jest moją ulubioną bazą do sałatek. Jej słodki, lekko orzechowy smak nie ma sobie równych.

Sałatkę zjadłam na wczesną kolację – ostatnio staram się jeść w okolicach godziny 17, 18 – ale świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu.

SAŁATKA Z AWOKADO

Czas przygotowania: 10 minut

Dla dwóch, trzech osób

Składniki:

  • jedno dojrzałe awokado
  • roszponka – 100 g
  • ser mozzarella w kulkach – 250 g bez zalewy
  • pęczek rzodkiewek
  • pomidorki np. cherry – 200 g
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka miodu
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  • Awokado obieramy i kroimy na małe kawałki.
  • Rzodkiewkę kroimy na małe kawałki, talarki.
  • Pomidorki kroimy na pół.
  • W misce umieszczamy roszponkę, pokrojone awokado, pokrojoną rzodkiewkę, pokrojone pomidorki, ser mozzarella. Delikatnie mieszamy.
  • W kubeczku mieszamy ze sobą sok z połowy cytryny, miód i szczyptę pieprzu. Oblewamy tym dressingiem sałatkę i delikatnie mieszamy.

Sałatka z awokado gotowa! Smacznego ♥

sałatka z awokado i roszponką
sałatka z awokado i roszponką
sałatka z awokado i roszponką

- Advertisement -spot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Koniecznie przeczytaj

- Advertisement -spot_img

Polecam!!!

- Advertisement -spot_img