Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Makaron z krewetkami na pewno nie jest zbyt częstym daniem na obiad, zwłaszcza w polskich rodzinach. Powiedzmy sobie szczerze, krewetki i w ogóle owoce morza są raczej rzadko stosowanym dodatkiem. Ale czy to dobrze? No raczej nie. Od czasu do czasu warto urozmaicić sobie jadłospis i wykorzystać fakt, że krewetki można bez większych problemów dostać w supermarkecie. Ja swoją porcję krewetek, użyte do dzisiejszego obiadu, kupiłam w Biedronce.

Trzymając w dłoniach opakowanie mrożonych krewetek zastanawiałam się z czym albo jak „do jasnej…” je przyrządzić. Pomyślałam o jakiś sosach i na początku przyszedł mi do głowy sos śmietankowy albo śmietanko-jogurtowy, ale szybko zrezygnowałam z tego pomysłu. Muszę się trochę pilnować z kalorycznym jedzeniem, dlatego wymyśliłam, że tym razem zatopię krewetki w sosie pomidorowym. I myślę, że to był strzał w dziesiątkę.

Mięso krewetek jest niskokaloryczne, lekkostrawne i delikatne w smaku. Te skorupiaki są źródłem białka i mają w sobie niewielką ilość tłuszczów nienasyconych. Dodatkowo mają w sobie selen, fluor, potas, miedź i jod. W supermarketach można znaleźć różne odmiany krewetek, które różnią się miedzy sobą barwą, wielkością i kształtem odnóży.Te owoce morza występują często w kolorze czerwonym oraz szarym, jednak można także trafić na kremowe, zielone, brązowe czy żółte. Po gotowaniu, smażeniu, grillowaniu, duszeniu czy pieczeniu zmieniają odcień na pudrowy róż lub pomarańczowy.

Uwaga! Warto pamiętać, ze w przypadku krewetek, które są obrane, ale mają zostawiony na ogonie pancerzyk, zjadamy tylko miękką część, a końcówkę (czyli twardy ogonek) odkładamy na talerzyk. Ja właśnie w te sposób musiałam postąpić z moimi krewetkami.

Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym

Czas przygotowania: około 40 minut

Porcja dla czterech osób

Składniki:

  • paczka mrożonych krewetek – około 250 g
  • paczka makaronu ryżowego – około 200 g
  • dwie puszki krojonych pomidorów
  • pół słoika suszonych pomidorów
  • jeden filet z dorsza – opcjonalnie
  • jedna cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • cytryna

Przygotowanie:

  • Ugotuj krewetki według przepisu na opakowaniu.
  • Ugotuj makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu.
  • Upiecz filet z dorsza (najpierw go popierz, lekko posól i skropl sokiem z cytryny) w piekarniku. Piecz przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  • Na patelni rozgrzej olej i wyłóż pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony na cienkie kawałki czosnek. Smaż aż do zeszklenia cebuli.
  • Do patelni z cebulą i czosnkiem dołóż pomidory z puszki i wymieszaj. Dodaj pokrojonego na kawałki dorsza, całe krewetki i pokrojone na kawałki suszone pomidory ze słoika. Dodaj pieprz i trochę soli. Dobrze wymieszaj i podduś przez kilka minut aż sos się zagotuje.
  • Wyłóż na stół makaron ryżowy i sos. Można też wymieszać na patelni sos z makaronem. Zależy od preferencji 😉

Makaron z krewetkami gotowy! Smacznego ♥

makaron z krewetkami na patelni
makaron z krewetkami na patelni
makaron z krewetkami w sosie pomidorowym
makaron z krewetkami, moja porcja