Omlet ze szpinakiem „leśny mech”. Cudowna odmiana.

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Jak zrobić omlet? Może nie raz zastanawialiście się jak się robi perfekcyjny omlet. Jakie są niezbędne składniki? Czy omlet to pełnowartościowe śniadanie, które da nam niezbędną energię? A czy wiedzieliście, że omlet można podawać na wiele sposobów, a szczególnie dodawać składniki, które zamienią to danie w jeszcze wartościowszą ucztę? Ja wielokrotnie robiłam zwykle omlety, a teraz przyszedł czas na coś nowego, mianowicie przyszedł czas na zielony omlet zwany „leśnym mechem”. Kolor zielony może zaskoczyć i zaciekawić domowników i myślę, że dzięki temu nietypowemu odcieniowi jest wyjątkowy i z pewnością godny posmakowania. A czego potrzebujemy oprócz jajek? Przede wszystkim potrzebny nam jest szpinak i nieco odżywki białkowej. To te dwa składniki wykraczają poza t.zw. „zwykły omlet” i czynią „leśny mech” wyjątkowym.

Z pewnością warto dodać do swojego omletu szpinak. Chyba nie trzeba Wam przypominać, jak wartościowy jest szpinak? 🙂 Ale jeśli ktoś chciałby odświeżyć sobie pamięć, to zapraszam.

Otóż szpinak to przysmak z rosyjskiej bajki o Papaju (trochę spolszczyłam to imię) i on doskonale wiedział jak ta roślina jest wyjątkowa.

Dlaczego warto jeść szpinak?

  • Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed chorobą miażdżycy.
  • Szpinak jest pełen luteiny, witaminy C, beta-karotenu – cenionych przeciwutleniaczy.
  • Szpinak jest źródłem magnezu, który ma pozytywny wpływ na układ nerwowy.
  • Ze względu na żelazo w nim zawarte polecany jest do walki z anemią.
  • Natomiast zawarty w nim potas obniża ciśnienie.
  • Jest idealny dla osób odchudzających się – zwiększa uczucie sytości i przyspiesza metabolizm.
  • Zawarta w nim witamina E opóźnia starzenie się skóry.
  • Może zapobiegać bólom i zawrotom głowy.
  • Obniża poziom złego cholesterolu
  • Reguluje pracę serca

Uwaga! Szpinaku nie powinny spożywać osoby cierpiące na kamicę nerkową.

Omlet ze szpinakiem „leśny mech”

omlet ze szpinakiem „leśny mech”

Czas przygotowania: około 15 minut

Porcja dla jednej, dwóch osób

Składniki:

  • dwa jajka
  • jedna miarka odżywki białkowej
  • garść szpinaku
  • jedna łyżka oleju
  • opakowanie jogurtu greckiego
  • jeden granat

Przygotowanie:

  • Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  • Następnie do białek dodaj zblendowaną mieszankę ze szpinaku, żółtek i odżywki. Wymieszaj delikatnie łyżką.
  • Tak przygotowaną mieszankę wylej na rozgrzaną patelnię (wysmarowaną olejem). Smaż na średniej mocy palnika. Gdy spód się zarumieni, delikatnie przełóż omlet na drugą stronę.
  • Na wierzch usmażonego omleta wyłóż jogurt grecki i owoce granatu.

Omlet ze szpinakiem gotowy!!

Przepis przygotowała dietetyk i psychodietetyk Dominika Beneturska.

składniki na pyszny omlet ze szpinakiem
omlet ze szpinakiem na patelni
omlet ze szpinakiem”leśny mech”
- Advertisement -spot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Koniecznie przeczytaj

- Advertisement -spot_img

Polecam!!!

- Advertisement -spot_img