Kluski leniwe w wersji odchudzonej

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Kluski leniwe należą do kanonu kuchni polskiej. Oczywiście te tradycyjne robione są z mąki pszennej, ale w tym wpisie chcę zaproponować zdrowszą i odchudzoną wersję leniwych klusek. Są one bardziej „cierpkie” w smaku, ale myślę, że warto je wypróbować. Zwłaszcza, jeśli tak jak ja, chcecie zdrowiej się odżywiać, a nie wyobrażacie sobie rezygnacji z klusek leniwych (w szczególności gdy macie sentyment do tego dania jeszcze z czasów szkolno-przedszkolnych albo kojarzą się Wam z babcią i domkiem na wsi :))

Co ciekawe trzeba odróżnić tutaj kluski leniwe od kopytek 🙂 Kluski leniwe i kopytka wprawdzie wyglądają podobnie, ale robi się je nieco inaczej. Kluski leniwe powstają m.in. z twarogu i mąki, natomiast kopytka robi się z ugotowanych ziemniaków i mąki. Myślę, że niedługo na tym blogu pojawią się kopytka w zdrowszej wersji. Może ziemniaki zastąpię batatami. Kto wie 🙂

KLUSKI LENIWE W ODCHUDZONEJ WERSJI

Czas przygotowania: 15 minut

Porcja dla dwóch, trzech osób

Składniki:

  • ser biały chudy – 250 g
  • mąka pełnoziarnista – 3 łyżki
  • kasza manna – 2 łyżki
  • jedno jajko

dodatkowo olej kokosowy i ksylitol do polania klusek.

Przygotowanie:

  • Ser utrzyj z jajkiem, mąką, kaszą manną i szczyptą soli.
  • Z masy uformuj wałek i pokrój ją na kluseczki.
  • Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4-5 minut.
  • Podaj obsmażone na odrobinie oleju kokosowego z ksylitolem.

Kluski leniwe gotowe! Smacznego!

Przepis przygotowała dietetyk Dominika Beneturska.

kluski leniwe fit
kluski leniwe w odchudzonej wersji
kluski leniwe fit
kluski leniwe w wersji odchudzonej
kluski leniwe fit
kluski leniwe w wersji odchudzonej
- Advertisement -spot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Koniecznie przeczytaj

- Advertisement -spot_img

Polecam!!!

- Advertisement -spot_img