Pieczone bataty z serem ricotta.

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Słodkie ziemniaki, czyli bataty robią furorę już od dobrych kilku lat. Ja też stałam się ich fanką (może nie zagorzałą fanką, ale jednak). Jednak prawdziwym smakołykiem w tym daniu jest przepyszny ser ricotta. Ser ricotta należy do kanonu bez którego kuchnia włoska nie istnieje (no dobrze, może i istnieje, ale jest o wiele uboższa).

Ser ricotta to miękki, niedojrzewający ser produkowany z serwatki mleka krowiego, owczego lub koziego. W polskich sklepach stacjonarnych można znaleźć przede wszystkim ten produkowany z sera krowiego, ale w sklepach internetowych znajdziecie też te produkowane z mleka owczego lub koziego. Ser ricotta z mleka krowiego ma delikatny, lekko słodkawy smak. Jest aksamitny, puszysty i niemal rozpływa się w ustach. Ale może dosyć zachwytów nad serem ricotta, bo w tym daniu użyta jest prawdziwa bomba witaminowa, czyli natka pietruszki.

Natka pietruszki nie jest zwykłą „zieleniną”. Oznacza się między innymi dużą wartością odżywczą, a zwłaszcza zawiera pokłady witaminy C i beta-karotenu (co w połączeniu z beta-karoten pochodzącym z batatów daje naprawdę satysfakcjonującą dawkę).

Czas przygotowania: 25 minut

Porcja dla dwóch osób

Składniki:

  • dwa duże bataty
  • natka pietruszki
  • cytryna
  • opakowanie sera ricotta
  • pieprz

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza. Bataty umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
  • Wysmarować bataty oliwą, wyłożyć na blachę do pieczenia i piec przez około 20 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika skropić bataty sokiem z cytryny i oprószyć lekko pieprzem.
  • Bataty wyłożyć na talerz, dodać pokruszony ser ricotta i posiekaną natkę pietruszki.

Bataty z serem ricotta gotowe! Smacznego ♥

- Advertisement -spot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Koniecznie przeczytaj

- Advertisement -spot_img

Polecam!!!

- Advertisement -spot_img