Chipsy z batatów. Zdrowa przekąska.

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Nie jem chipsów ze sklepu. No dobra, czasem mi się to zdarza, ale zawsze mam po tym wyrzuty sumienia. A nie za bardzo lubię kiedy moje sumienie odzywa się w tak prozaicznych sytuacjach. W mojej głowie, w czasopismach i w Internecie wyszukuje sobie jakieś ciekawe pomysły na zdrowe chipsy. I takim ciekawym pomysłem jest zamienienie batatów w fit przekąskę. Chipsy z batatów są słodkie, więc z pewnością zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Ja ostatnio zaczęłam przeglądać ciekawe seriale na Netflixie i niemal za każdym razem odczuwam potrzebę pochrupania czegoś, a chipsy z batatów świetnie nadają się na „chrupanie”. Także zapraszam na ten mega przepis na zdrową przekąskę.

CHIPSY Z BATATÓW

Czas przygotowania: 25 minut

Porcja dla jednej, dwóch osób

Składniki:

  • dwa bataty
  • oliwa z oliwek – około 10 ml.
  • przyprawy np. słodka papryka

Przygotowanie:

  • Umyj bardzo dobrze bataty, ale nie obieraj ze skóry.
  • Pokrój je na cienkie talarki (około 2 mm).
  • W miseczce wymieszaj oliwę i łyżeczkę słodkiej papryki. Uwaga! Możesz dodać inne przyprawy np. ostrą paprykę, pieprz, oregano, chili.
  • Zamocz każdy z talarków w tej oliwnej mieszance, po czym wyłóż talarki na blasze z papierem.
  • Piecz przez około 25 minut w temperaturze 175 stopni.

Smacznego !! Chipsy z batatów gotowe ♥

bataty
pokrojone bataty przed włożeniem ich do piekarnika i przed zamoczeniem w oliwnej mieszance
chipsy z batatów