Szpinak z ciecierzycą i batatami.

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Uwielbiam szpinak, uwielbiam ciecierzycę i nawet lubię bataty 🙂 To trio stworzyło dzisiejszy zdrowy obiad. W smaku przypomina nieco jakąś potrawę indyjską i nie wszystkim domownikom albo gościom może smakować, ale myślę, że warto to wypróbować.

Szpinak jest naszpikowany witaminami, solami mineralnymi, czy przeciwutleniaczami. Ciecierzyca jest skarbnicą białka, a bataty wprost opływają w beta-karoten. Do tej potrawki dobrałam brązowy ryż, ale świetnie nada się również makaron. Zapraszam do zerknięcia na poniższy przepis ♥!

szpinak z ciecierzycą
szpinak z ciecierzycą

SZPINAK Z CIECIERZYCĄ I BATATAMI

Czas przygotowania: około 45 minut

Danie dla 4 osób

Składniki:

  • 5 średniej wielkości batatów
  • paczka mrożonego szpinaku – około 450 g
  • słoik ciecierzycy – około 400 g
  • dwa woreczki brązowego ryżu – około 200 g
  • puszka krojonych pomidorów
  • pół puszki mleczka kokosowego
  • przyprawy: imbir, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka i ostra papryka

Przygotowanie:

  • Obierz bataty, pokrój w talarki i włóż na 10 minut do gotującej się i osolonej wody
  • Na patelnię wyłóż zamrożony szpinak i smaż tak długo aż się rozmrozi. Dopraw pieprzem.
  • Do szpinaku dołóż ciecierzycę (bez zalewy), bataty, krojone pomidory i wymieszaj. Smaż chwilę, po czym dodaj mleczko kokosowe. Smaż około 5 minut.
  • Na koniec dodaj przyprawy: pół łyżeczki imbiru i pół łyżeczki gałki muszkatołowej, płaską łyżeczkę ostrej papryki i płaską łyżeczkę słodkiej papryki. Dobrze wymieszaj.

SZPINAK Z CIECIERZYCĄ I BATATAMI GOTOWY ♥

szpinak z ciecierzycą
szpinak z ciecierzycą

- Advertisement -spot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Koniecznie przeczytaj

- Advertisement -spot_img

Polecam!!!

- Advertisement -spot_img