Pełnoziarniste łazanki z kapustą i grzybami.

Życzę Ci udanego dnia!

Polecam

Uwielbiam łazanki. Po raz pierwszy zetknęłam się z nimi na Śląsku i od razu je pokochałam. Do przyrządzenia tradycyjnych łazanek podaje się z reguły makaron jajeczny, ale w tym przepisie zastępuje się go pełnoziarnistym makaronem, aby lepiej wpasował się w kategorię FIT albo ZDROWE.

Najtrudniejszym etapem jest zrobienie makaronu, trzeba się trochę natrudzić, ale myślę, że warto! A więc do dzieła 🙂

PEŁNOZIARNISTE ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

pełnoziarniste łazanki

Składniki:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • dwa jajka
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • dwie cebule
  • garść grzybów suszonych
  • 20 dag pieczarek
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • jedna łyżka masła do smażenia

Przygotowanie:

  • Mąkę wymieszaj z jajkami i ugnieć ciasto, po czym bardzo cienko rozwałkuj.
  • Następnie pokrój na paski, a te potnij na ukos tak aby wyszedł kształt rombów. Gotuj w osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia.
  • Kapustę ugotuj do miękkości. Suszone grzyby wcześniej namocz.
  • Na masełku podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj pieczarki, a następnie suszone grzyby. Dodaj kapustę.
  • Przypraw, a na koniec dodaj ugotowany makaron.

Pełnoziarniste łazanki gotowe!

- Advertisement -spot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Koniecznie przeczytaj

- Advertisement -spot_img

Polecam!!!

- Advertisement -spot_img