Sałatka z bakłażanem

Czas na mało znane, a tym bardziej mało stosowane w polskiej kuchni warzywo - bakłażan!!

0
75

Dzisiaj postanowiłam wykorzystać warzywo, które jest w Polsce stosunkowo rzadko stosowane, mianowicie bakłażan. Bakłażan albo inaczej gruszka miłosna lub oberżyna ma smak podobny do cukinii – przynajmniej według mnie i idealnie komponuje się z innymi warzywami.

W tej sałatce ważne jest również słodki smak granatu oraz kwaskowaty smak limonki.

Czas przygotowania: około 20 minut

porcja dla jednej osoby

Składniki na sałatkę z bakłażanem:

  • jeden bakłażan
  • jedna cebulka
  • garść pomidorów koktajlowych
  • granat
  • limonka
  • pieprz i sól
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie sałatki z bakłażanem:

  • Nie obieraj bakłażana. Pokrój go w plasterki i polej oliwą. Smaż na patelni po 3 minuty z każdej strony aż się przyrumieni. Przełóż plasterki do miseczki.
  • Pokrój cebulę na kilka mniejszych części i podsmaż ją. Dodaj do miseczki.
  • Do miseczki dodaj pomidory i pestki z granatu.
  • Dodaj sok z połowy limonki,  a następnie sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here